Arryn Hanesi

Arryn Hanesi

robin-arryn-1024.jpg

Ana yurdu Kartal Yuvası olan Arryn Hanedanı Batıdiyar’daki büyük hanedanlardan biridir. Arryn Vadisi’ni Dağ ve Vadi Kralı unvanıyla binlerce yıl yönettikten sonra Fetih Savaşı’nda Yedi Krallık’a katılır. Vadi’nin Azam Lordu ve Doğu Muhafızı bu aileden çıkar. Şimdiki hanedan başı isim olarak Robin Arryn’dir, Robin aynı zamanda Kartal Yuvası Lordu’dur. Olgunluk çağına gelene kadar da bölgeyi üvey babası Koruyucu Lort Petyr Baelishile birlikte yönetecektir.

Toprakları kıtanın merkezinden doğusuna doğru uzanır. Bu hanedanın arması koyu mavi zemin üstüne beyaz hilal ve kartaldır, sözü ise: “Onur kadar yüksek”.

 


 

Efsaneye göre bu hanedanı Kanatlı Şövalye Sör Artys Arryn kurmuştur. Dev bir kartalın sırtında uçup Vadi Dağı’na konduğu, sonra da İlk İnsanlar’dan kalma son Dağ Kralı’nı yendiği söylenir. Kartal Yuvası hiçbir zaman düşman eline geçmemiştir. Bu nedenle Andal işgalcilerinin Arrynlerin doğrudan atası olduğu düşünülüyor. Fetih Savaşı’nda bile bu köklü aile Braavosluların yardımıyla Targaryenlerikovar, ancak onlara sonsuza kadar direnemeyeceklerini anlayınca diz çöküp bağlılık sözü verirler.

Dizinin başında aile başı Lord Jon Arryn şüpheli bir biçimde öldürülmüştür. Dul kalan Lysa, Lannister Hanedanı’nı suçlayarak Kartal Yuvası’na sığınır. Ancak Beş Kralın Savaşı’nda tarafsız kalır, çünkü askerlerini bir gün gerekirse kalesini ve oğlu Robin’i korumaları için bekletir. Lort Petyr Baelish Lysa’yla evlendikten sonra onu öldürüp kaza süsü verir. Robin’in yaşı gelene kadar da bölgenin koruyucusu olur. Onun yönetimi altında Vadi Piçlerin Savaşı’nda Starklara destek verir ve Boltonları birlikte devirirler. Savaştan sonra Vadi Starklara bağlılık sözü verir ve Demir Taht’a başkaldırmak için Kuzey’in bir parçası olur.

Martell Hanesi

Martell Hanesi

442841.jpg

Martell Hanedanı, Dorne’da bulunan bir hanedandır. Robert’ın İsyanısırasında Gregor Clegane’in Elia Martell’i öldürmesi yüzünden Lannister Hanedanı’ndan nefret ederler. Şu an bir Lortu yoktur. Ancak Ellaria Sandkendisini bu hanedanın leydisi ilan etmiştir. Dorne’un başkenti Güneş Mızrağı’nda bulunmaktadırlar.

 


 

Martell Hanedanı, Ellaria Sand’in emriyle Tyrell Hanedanı ve Targaryen Hanedanı ile ittifak kurmuştur. Amaçları Lannisterları yok etmektir. Eskiden Baratheon Hanedanı ile müttefiktiler. Onun dışında Dorne’daki diğer hanedanlarla müttefiklerdir.

 

Baratheon Hanesi

Baratheon Hanesi

image2.jpg

Baratheon Hanedanı, Robert’ın İsyanı’ndan sonra Kraliyet hanedanı olmuştur. Evleri Fırtına Toprakları dır. Ancak şimdi Kral Toprakları dır. Şu anda bu hanedan yok olmuştur. Hayatta kalan tek üyesi Gendry’dir. Yandaki resim bu Baratheon Hanedanı’nın armasıdır.

 


 

Baratheonlar, Lannister Hanedanı, Stark Hanedanı ve Arryn Hanedanı ile ittifak kurmuşlardır. Hatta isyandan önce Targaryen Hanedanı ile mittefiktiler. Ancak Kral Robert öldükten sonra, Arrynler ve Starklar ile müttefikliği bitirmişlerdir. Şu anda Tyrell ve Lannisterlarla müttefiklerdir. Yok olmadan önce son Kral Tommen, intihar etmiştir ve onunla beraberinde hanedanını da yok etmiştir.

 


 

Jaime Lannister, Kral Tommen’ın karısı Margaery Tyrell’i zindandan çıkarmıştır. Bu olaydan sonra İnanç örgütüne savaş açılmıştır. Cersei ve Loras Tyrell davası yaklaşırken, Gregor Clegane de dövüşle yargılanmak için hazır tutulmaktadır. Ancak Tommen, dövüşle yargılanmayı yasaklar ve Cersei yeni bir plan bulur. Dava günü herkes Baelor Septi’ne gider. Loras’ın davası bittikten sonra sıra Cersei’ye gelir. Ancak Cersei davaya gelmez. Lancel Lannister, Sept’in altında mumlarla birlikte Çılgınateş’i bulur ve bıçaklanır. Sürünerek oraya gelir ve mumları söndürmeye çalışır. Ancak mumlar sönmez ve çılgınateş’i patlatır. Baelor Septi patlar. Tommen Baratheon bunu görünce intihar eder.

Tully Hanesi

Tully Hanesi

edmure.png

Ana yurdu Nehirova olan Tully Hanedanı Batıdiyar’daki büyük hanedanlardanbiriyken sürgün edilmiştir. Lort Hoster Tully’nin önderliğindeydi. Ancak şimdi bir lordu yok. Çünkü hayatta kalan son Tully, yani Edmure Tully, Lannisterlartarafından esir tutulmaktadır.

Bu hanedanın arması kırmızı-mavi zemin üzerine gümüş alabalıktır, sözü: “Aile, Görev, Onur”.

 


 

Kızıl Düğün’den önce Tullyler, Nehirova’da yaşamaktaydılar. düğünden sonra Freyler, orayı ele geçirdi. Ve Edmure Tully esir alındı. Böylece Nehirova Lordu Freylerden çıkmaya başladı. Krallık ailesi Lannisterlar da Tullylerin tüm unvanlarını geri aldı.

Altıncı sezonda Brynden Tully, Nehirova’yı geri aldı ancak elinde fazla tutamadan Lannisterlara kaptırdı.

Robert’ın İsyanı’nda Tully Hanedanı, Stark Hanedanı ve Arryn Hanedanı ile ittifak kurdu. Bu ittifakı güçlendirmek için Hoster’ın kızları, Catelyn Tully ve Lysa Tully sırasıyla Eddard Stark ve Jon Arryn ile evlendiler ve soyadları değişti. Ancak şu anda aile dağıldı.

Targaryen Hanesi

Targaryen Hanesi

Game-Of-Thrones-Daenerys-Wallpaper-On-Wallpaper-Hd-16-1440x900
Targaryen Hanedanı Batıdiyar’daki büyük hanedanlardan biriydi ve üç yüz yıl boyunca Yedi Krallık’ın kraliyet ailesiydi. Ancak Robert’ın İsyanı’ndan sonra yerini Baratheon Hanedanı aldı. Kalan bir avuç üyesi de Doğudiyar’a kaçtı.Bu hanedanın arması siyah zemin üstüne üç başlı kırmızı bir ejderhadır, sözü ise: “Ateş ve Kan”.

 


 

Bir zamanlar doğu kıtasında çok geniş bir alan kaplayan Valyria Özgür Bölgesi isimli imparatorlukta soylu bir aile olan Targaryenler, birkaç yüzyıl önce Dar Deniz’deki Ejderha Kayası adasına yerleşir. Valyria Kıyameti’nden sonra üç ejderhalarıyla Batıdiyar’ı işgal ederler.

Kral II. Aerys Targaryen döneminde Prens Rhaegar’ın Kışyarılı Lyanna Stark’ı kaçırdığı iddia edilir. Kızı geri isteyen abisi ve babası öldürülünce ülkede büyük çaplı bir ayaklanma başlar. Robert Baratheon, Eddard Stark ve Jon Arryn önderliğinde Targaryen saltanatı bitirilir. Kraliçe iki çocuğuyla Özgür Şehirler’e kaçırılır, ancak ailenin kalan üyeleri katledilir.

Nesiller boyunca aile içi evlilik yapıldığından Targaryenler tipik Valyrialılara benzer; saçları platin sarısdır ve tenleri çok açık renkli, soluktur. Söylentiye göre ejderhalarla bağ kurma özelliklerini de bu şekilde korumuşlardır. Ayrıca yüksek ısıya karşı diğer insanlardan daha dayanıklıdırlar, hatta bazıları ateşten etkilenmez.

 

Lannister Hanesi

Lannister Hanesi

172689-Game_of_Thrones-TV-Tyrion_Lannister-Cersei_Lannister-Tywin_Lannister-Jaime_Lannister-Joffrey_Baratheon.jpg

 

Ana yurdu Casterly Kayası olan Lannister Hanedanı Batıdiyar’daki büyük hanedanlardan biridir. Oldukça köklü bir geçmişi vardır, en güçlü ve en varlıklı ailelerdendir. Kral Toprakları’ndaki Baratheon Hanedanı’nın tüm üyeleri öldükten sonra kraliyet ailesi olmuştur.

Toprakları kıtanın uzak batısında bulunur. Batı Toprakları’nın Azam Lordu ve Batı Muhafızı bu aileden çıkar. Kraliyet ailesi oldukları için Taç Toprakları’nı da yönetirler. Bu hanedanın arması kızıl zemin üstüne altın aslandır, sözü “Kükrediğimi duy!”. Resmi olmasa da bir sözleri daha vardır: “Bir Lannister her zaman borcunu öder.” Bu söz gerçek anlamının dışında tehdit amaçlı da kullanılır.

 


 

Casterly Kayası Batı Toprakları’nın en verimli altın madenleri üzerine kurulmuştur, bu sayede çok zengin olmuşlardır. Ataları baba tarafından Andal kültürüne sahiptir, anne tarafından da hanedanın kurucusu olan Akıllı Lann’dir. Uzun bir süre boyunca Batı Toprakları’nda kendi krallıkları olmuştur, ancak Aegon’un kıtayı fethedişinden sonra Targaryenlere bağlılık sözü vermişlerdir.

Varlıklı oldukları için çok güçlü bir ordu ve işlek limanları olduğu için de çok güçlü bir donanma kurmuşlardır. Ancak yakın geçmişteki savaşlar ailenin askeri gücünü azaltmıştır.

Stark Hanesi

Stark Hanesi

d00650ed-3374-4519-a2a0-b9d55c9eaf4f.jpg

Ana yurdu Kışyarı olan Stark Hanedanı Batıdiyar’daki büyük hanedanlardan biridir. Çok geniş bir alan kaplayan Kuzey ve Vadi bölgelerini Kuzey Kralı unvanıyla yönetmektedir. Sekiz bin yıllık tarihiyle Batıdiyar’ın en eski aileleri arasındadır. Şimdiki Kuzey ve Vadi Kralı Jon Snow’dur, Vadi’nin Lort Naibi Petyr Baelish’in bağlılığı ve desteğini almaktadır.

Kuzey’deki yönetimleri Kızıl Düğün olayında Bolton ve Frey hanedanlarının ihanetiyle sona erdi. Boltonlar Kışyarı’nı ve Kuzey’i ele geçirdi. Ancak Piçlerin Savaşı’ndan sonra Starklar yeniden başa geçmiştir.

Bu hanedanın arması beyaz zemin üstüne gri ulu kurttur. Sözü ise diyarda tehdit ya da böbürlenme içermeyen belki de tek hanedan sözüdür: “Kış geliyor “ Bu daha çok bir uyarıdır ve koşullar ne olursa olsun geçerliliğini korur.

 


 

Fetih Savaşı sırasında Kuzey Kralı Torrhen Stark ordusunu güneye götürür ama karşısındaki güçleri ve ejderhaları görünce savaşmak boşa, diye düşünerek teslim olur. Bundan sonra Kuzey’in Azam Lordu ve Kuzey’in Koruyucusu unvanlarıyla Targaryenlere bağlı kalır.

Ailenin şimdiki durumu biraz karışık. Kuzey ve Vadi lortları Eddard Stark’ın oğlu sandıkları Jon Snow’u, meşru evlat Sansa’yı hiçe sayarak kral yaparlar. Ancak Eddard’ın meşru oğlu ve öncelikli varisi Bran Stark’tır. O da Jon Snow’la üvey kardeş bile olmadıklarını, Jon’un Kuzey krallığına değil asıl Demir Taht’a varis olduğunu açıklayabilecek kişidir.

Tyrell Hanesi

Tyrell Hanesi

tyrell.jpg

 

Ana yurdu Yüksek Bahçe olan Tyrell Hanedanı Batıdiyar’daki büyük hanedanlardan biridir. Geniş ve verimli topraklara sahip, çok nüfuslu Menzil’i yönetmektedir. Ailenin yaşadığı bilinen son üyesi Olenna Tyrell’dir.

Toprakları kıtanın güneybatısında bulunur. Son hanedan başı Lort Mace Tyrell ölene kadar Menzil’in Azam Lordu ve Güney Muhafızı bu aileden çıkardı. Bu hanedanın arması soluk yeşil zemin üzerine altın rengi güldür, sözü ise: “Güçlenerek büyür”.

 


 

Tyrell Hanedanı, eski Menzil Krallığı ailesi Gardener Hanedanı’nın soyundan gelir. Tyrelller Gardenerlara uzun yıllar hizmet eder. Zamanla çok güçlenince de iki aile arasında evlilikler başlar. Targaryen Fethi’nde ejderhalar Gardener kralını ve mirasçılarını yakarak öldürür. Kralın kahyası Harlen Tyrell Targaryenlere boyun eğer. Ödül olarak da Yüksek Bahçe Lordu ve Menzil’in Azam Lordu unvanlarını alır. Ancak Menzil’de Gardenerlarla onlardan daha yakın akrabalık bağları olan aileler de vardır.

Armalarında gül seçmişlerdir, çünkü gül çok güzeldir ama dikeni vardır. Tyreller de Starklar gibi onur için yaşayıp ölen bir aile gibi görünürler ama aslında Lannisterlar kadar kurnazdırlar, yalnızca belli etmezler. Tarih boyunca Tyrelller kesin olanın peşinden gitmiştir ve bir çatışmada kazanacak gibi görünen tarafın yanında olmuştur. Bu nedenle Robert’ın İsyanı’nda yine Targaryenleri desteklerler. Deli Kral’ın ölümünden sonra ise Kral Robert Baratheon’a bağlılık sözü verirler.

Ailenin son yöneticisi Mace Tyrell’in oğlu tanınan bir şövalyedir, kızı ise üç kez krallarla evlenmiştir. O ve çocukları Yüce Baelor Septi yıkımında can verince tek kalan Olenna artık aile başı gibidir. Ailesinin önemli kısmını öldüren çılgınateş patlamasını yaptıran Kraliçe I. Cersei’ye karşı Daenerys Targaryen ile ittifak kurar.

9 Krallık 👑

9 Krallık

 

Game of Thrones’ta taht için kapışan yedi (7) krallıktan bahsedilir. Büyük fetihten sonra bu 7 krallık içinden bir kaçı bölünür ve hane, ırk sayısı 9’a çıkar. Bu büyük ırkların yanında tarihte de olduğu gibi rolleri daha az nispeten küçük ırklar da vardır. Dothraklar, Yabaniler vs. gibi.

Büyük Haneler,

  • Stark Hanesi
  • Lannister Hanesi
  • Tyrell Hanesi
  • Tully Hanesi
  • Greyjoy Hanesi
  • Baratheon Hanesi
  • Martell Hanesi
  • Arryn Hanesi
  • Targaryen Hanesi ‘ dir.

Bu bloğumuzda her ırkı detaylarıyla ele almaya çalışacağız..

westeros_great_houses__2_by_montezuma3-da92p5n